Ieder maand weer...
Van ongemak tot niet kunnen functioneren Het is een veelgehoorde uitspraak: "Ach meid, die klachten horen er nou eenmaal bij..." Maar is dat werkelijk zo? Vanuit een Chinees perspectief zou een gezonde menstruatiecyclus zonder klachten moeten verlopen. Desondanks ervaren veel vrouwen zowel lichamelijke als emotionele ongemakken tijdens hun menstruatie. Soms zijn deze klachten zelfs zó hevig dat ze gedurende enkele dagen per maand niet normaal kunnen functioneren. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook een aanzienlijke invloed hebben op hun dagelijks leven.
Vóór de menstruatie Menstruatieklachten ontstaan vaak als gevolg van de hormoonwisselingen die plaatsvinden in de periode voor en tijdens de menstruatie. De meeste klachten treden op in de periode vóór het begin van de menstruatie, wat bekend staat als het Premenstrueel Syndroom (PMS).
Deze klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Veel vrouwen ervaren gedurende 1 à 2 weken voorafgaand aan hun menstruatie stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veelvoorkomende lichamelijke klachten zijn onder andere pijnlijke borsten, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn, rugpijn en vocht vasthouden.
De menstruatiecyclus Naast de premenstruele klachten kunnen er ook klachten optreden als gevolg van een verstoring in de menstruatiecyclus. Wanneer de cyclus uit balans raakt, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Dit kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.
Veel vrouwen denken dat boven genoemde klachten nu eenmaal bij de menses horen, maar dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.
Wat kan acupunctuur doen? Een acupunctuurbehandeling richt zich op het bevorderen van het natuurlijke verloop van de menstruatiecyclus, het herstellen van de hormoonbalans en het herstellen van de energiebalans in de buik. Een verstoring in de energiebalans in andere delen van het lichaam kan ook invloed hebben op het verloop van de menstruatiecyclus. Door middel van acupunctuur kan de energiebalans worden hersteld. Hierdoor kan de cyclus weer op een gezonde manier verlopen en kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten verminderen of zelfs verdwijnen. De benodigde hoeveelheid behandelingen hangt af van de aard en ernst van de klachten.
Wat kun je zelf doen aan menstruatieklachten?
Ook kan je voeding een rol spelen bij het verminderen van menstruatieklachten. Hier zijn enkele tips om zelf aan de slag te gaan:
1️⃣ Eet gezond en evenwichtig: Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals verse groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd overmatig gebruik van suiker, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen.
2️⃣ Omega-3 vetzuren: Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, lijnzaad en chiazaad. Deze kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en menstruatiepijn helpen verminderen.
3️⃣ Vermijd zout en cafeïne: Beperk je inname van zout en cafeïne, omdat deze stoffen vochtretentie kunnen bevorderen en je klachten kunnen verergeren.
4️⃣ Warmte toepassen: Breng warmte aan op je buik of rug om de doorbloeding te bevorderen en pijn te verlichten. Dit kan met behulp van een warmwaterkruik, een warm bad of een warm kompres.
5️⃣ Stressmanagement: Stress kan menstruatieklachten verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga.
6️⃣ Voldoende rust en slaap: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en een goede nachtrust hebt, omdat dit kan helpen bij het in balans houden van je hormonen.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders is, en wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander niet hetzelfde effect hebben. Als je ernstige of aanhoudende menstruatieklachten hebt, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij je huisarts of gynaecoloog.
Jessica van Dijk-Ruhé
Meer info over acupunctuur vind je op www.acupunctuur.nl
Comments